Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


jak sbírat a správně uskladnit bylinky

 

lecive-bylinky_jpg_a6f6d08347ec5d14d6baa92bb6fdfbfa.jpg

 

Sběr bylin

Při sběru léčivých bylin je třeba dodržovat několik důležitých zásad:

Sbírat jen ty bylinky, které dobře známe

Vyhnout se místům, kde by mohly být zamořeny různými exhaláty

Sbírat byliny v lokalitách, které jsou jejich přirozeným prostředím

Dobře se seznámit se způsobem jejich sběru, sušení a užití

Vždy z daného místa (či listů z rostlinky) sebrat jen tolik, aby byla zachována její regenerace či další rozrůstání

Nesbírat byliny mokré (rosa, déšť)

Pro přenos nepoužívat sáčky z neprodyšných materiálů

Při dorůstajícím Měsíci se sbírají nadzemní části bylin a při ubývajícím Měsíci
kořeny, oddenky či cibule

Nikdy nezapomeňte při sběru rostlinám poděkovat za sílu, kterou vám dávají a vysvětlit, nač je potřebujete

Nedělejte si zbytečně velké zásoby – vždy mějte na prvním místě na paměti dobro přírody!

Uskladnění bylin

Nejlepší je samozřejmě používat bylinky čerstvé, kdy mají v sobě nejvíce síly. To však většinou není možné, proto k nejoblíbenějším způsobům uchování bylin patří sušení a mrazení.

Sušení

Bylinky susíme ve stínu, rozložené v tenké vrstvě a teplota mírně proudícího vzduchu by se měla pohybovat mezi 30 – 45 st.C. Ideální je sušení svazků bylin zavěšených na šňůře.

Kořeny se, není-li výslovně uvedeno jinak, nakrájí na kousky 1 cm dlouhé a teprve potom se suší.
Pokud během sušení rostlinka zhnědne nebo zčerná, jedná se o její poškození a musí se vyhodit.

Příprava bylin k použití

Čaj

Čaj je rostlinný výluh připravený za tepla a patří k nejjednoduším způsobům jejich využití. Bylinky přelijeme vodou, která právě přešla varem, nádobu zakryjeme a necháme 10 – 15 minut vyluhovat.
Dávkujeme zhruba 1 pol. lžíci sušených bylinek na 1/4 litru vody.

Odvar

Odvarem rozumíme naložení bylin do studené vody, kterou přivedeme k varu, asi 10 min. vaříme, potom odvar odstavíme, ale ještě 10 – 15 min. jej necháme ustát a až potom zcedíme.

Výluh

Jsou druhy bylin(kozlík lékařský, lněné semínko, kostival lékařský apod.), z nichž je vhodnější připravit výluh, než je vystavovat vysokým teplotám, protože obsahují slizy, které by se takto zničily.
Výluh připravíte tak, že usušené byliny (zhruba 2 polévkové lžíce na 1/2 litru vody) zalijete studenou vodou na dobu 8 – 10 hod. (nejlépe přes noc). Potom výluh sceďte a užívejte studený (i když je možné jej zahřát, ale nejvýše na 30 st.C).

Tinktura

Tinktura se vyrábí naložením bylinky do lihu v případě, že obahuje účinné látky nerozpustné ve vodě(andělika lékařská, cibule kuchyňská, černý rybíz, česnek setý, hluchavka bílá, heřmánek pravý, hloch obecný a další)  (
Tinkuru vyrobíme tak,že přelijeme 1 díl byliny 5 díly 60 – 70 % potravinářského lihu, a za občasného protřepání necháme 7 – 14 dní vyluhovat. Potom směs přefiltrujeme přes papírový filtr.
Alkohol obsažený v tinktuře můžeme (například při podávání dětem) odstranit tak, že ji nakapeme (20 – 25 kapek) do horké vody či čaje a necháme vychladnout. Alkohol se tak bezebytku odpaří.

Šťávy

Šťávy připravíme z čerstvých bylin jednoduše v odšťavňovači nebo jejich pomletím a následým vylisováním. V chladničce nám potom takto vydrží 2 – 3 dny. Podávají se v množství 20 – 100 ml, 2 – 3x denně. I zde je však užívání individuální, protože kupříkladu mrkvovou šťávu můžeme pít, oproti jiným (třeba petrželové), v jakémkoliv množství – více u jednotlivých bylin.

Masti

Masti se obvykle připravují vmícháním jemně mletých bylin do masťového základu, kupříkladu do čistého vepřového sádla (to musí být bez jakýchkoliv dalších přísad – sůl, mléko, kmín apod.!) nebo požijeme lanolin a nebo čistou vazelínu, kterou lze koupit v lékárně.

Oleje

Bylinné oleje připravíme vylouhováním bylinek v oleji. Ideální je arašídový, olivový, slunečnicový (označení Extra Virgin). Nejobvyklejší je užít 1 díl bylin na 7 dílů oleje, který zahříváme ve vodní lázni asi 1/2 hod., potom necháme vychladnout, nádobu uzavřeme a po 7-denním louhování směs přefiltrujeme. Takto získaný bylinný olej je vhodný pro vnější i vnitřní použití.

Sirupy

Bylinné sirupy jsou extrakty konzervované nerafinovaným (hnědým nebo třtinovým) cukrem. Ve sklenici prokládáme střídavě vrstvu bylin vrstvou cukru tak dlouho, dokud není plná. Potom ji uavřeme a dáme na dobu zhruba 6 týdnů do prostředí se stálou teplotou. Po této době hmotu přefiltrujeme a získáme tak velice lahodný a účinný sirup.

Léčivá vína

Léčivá vína připravíme tak, že příslušné byliny necháme louhovat v červeném nebo bílém víně. Dávkujeme obvykle stejně, jako v případě čaje, výluhu či odvaru. Zhruba po 7 dnech víno scedíme a užíváme 2 – 3x denně v dávkách 50 – 100 ml. Výhodou je rychlý účinek způsbený jejich dobrým vstřebáváním.
V případě bílehé vína je vhodné použít rylink, u červeného vína není odrůda důležitá.

Inhalace

Při některých onemocněních, zejména dýchacích cest, jako je astma, bronchitida nebo rýma, je vhodné využít bylinné inhalace. Nejběžnější se tzv. vlhká inhalace, kdy do vřelé vody dáme hrst bylin a přes plachetku vdechujeme páry. Ideálními bylinkami pro tento způsob použití jsou:aloe pravá, blahovičník eukalyptový, heřmánek pravý, máta peprná podběl lékařský a další.
Pokud sneseme vyšší teplotu, může se bylinná směs mírně vařit – pozor na opaření!

Obklady

Obklady se obvykle zhtovují namočením čistého plátna v bylinném čaji, odvaru či výluhu a jeho přiložením na postižené místo.
Dalším způsobem je přímé obložení postiženého místa omytými a naklepanými čerstvými bylinami ( např. lopuch větší ) nebo kašovité obklady připravené buď z bylin samotných nebo pomocí přidané mouky či škrobu (např. z jitrocele kopínatého).

Koupele

Bylinné koupele jsou velice vhodné, protože tělo vstřebává léčivé látky celou svou plochou a účinek může být velice rychlý a to tak, že reakce nemusí být tak úplně příjemná – je dobré s tím počítat.
Ideální je dát potřebné bylinky do plátěného pytlíku a vložit je do napuštěné vody, která by měla mít teplotu lidského těla (cca 37 st.C) a celá koupel by neměla trvat déle jako 1/2 hodiny.

Nesušte byliny v kuchyni. Vodní pára nesoucí tuky se na ně může vázat a tím je znehodnotí.

Mrazení

Mrazení bylin provádíme v malých oddělených dávkách a nezapomeneme všechno řádně označit, samozřejmostí je název byliny, ale i datum a čas sběru!
Nejlepším způsobem je opláchnuté bylinky naskládat (raději moc nekrájet, a už vůbec ne najemno! – kontaktem s kovovým ostřím nože může dojít k významným ztrátám některých účinných látek) do krabiček na výrobu ledu a takto dát zamrazit. Získáte malé kostečky, které můžete sesypat do plastikových sáčků a takto je podle druhů uchovávat dlouhý čas.
Přistupujte k jakékoliv činnosti s bylinkami s úctou a pokorou – udělejte si z toho klidně takový malý rituál. Správně nasbírané a uskladněné bylinky vám váš zodpovědný přístup vrátí v podobě síly a dobrého účinku.